Customer support: sales@hardgamer.bg +359883378156
Bulgarian

Моите покупки

0 продукт/а - 0,00 лв.
Вашата кошница е празна!

Какъв SSD диск да избера?

Бъди социален

sideblock

Всеки от нас иска да получи по-бърз достъп до информацията, която му е необходима. При по-старите модели компютри и лаптопи обаче това е трудно, защото при тях данните се съхраняват на HDD – твърдите дискове, които са по-евтиният вариант, но и много по-бавни за работа.

Във времето на технологиите все повече хора, чиято работа е свързана с компютрите, предпочитат да заложат на ssd – дисковете, които макар и по-скъпи, са много по-бързи.

SSD - SOLID STATE DRIVE е хард диск от ново поколение, който ни позволява моментален достъп до данните. Една голяма част от бързодействието на компютърната техника се дължи на прехвърлянето на информация от постоянната памет (твърд диск или SSD) към оперативната памет (RAM) и обратно. Неговата работа е базирана на флаш - паметта, което позволява извършването на голям брой операции  и води до повишаване на производителността на устройството.

В зависимост от форм - фактора и използвания интерфейс, те са: 2,5 инчови SATA модули – те са с размерите на твърдите дискове, използвани в лаптопите, като за предпочитане е използването на SATA III интерфейс, който позволява голямата скорост на пренос на данни; М.2 модули - предназначени са основно за преносимите устройства. Имат различна големина, която е обозначена на всеки модел; Add-in Card SSD модули – бърз трансфер на данните, но поради липса на място за поставяне в повечето компютърни конфигурации, е рядко използваем; U.2 модули – много скъпи устройства, поради което използването им е ограничено. На вид приличат на 2,5 инчовите SATA модули.

В зависимост от капацитета на паметта на пазара се предлагат: 128GB, 250GB, 500GB, както и 1 TB. В зависимост от технологията за съхранение на данни видовете SSD са: SLC, MLC и TLC, които за момента са и най-разпространени. SSD дисковете все още са със сравнително по-малък обем, отколкото HDD. Един от най-разпространените способи за справяне с проблема с високата цена на големите SSD-та е използването им заедно с HDD. За разлика от стандартните HDD, SDD нямат механични части и записването на информацията става само електронно. Данните се съхраняват в NAND памет. Идеята е операционната система и най-често използваните приложения да се инсталират на бързия SSD диск, а филми, снимки, игри и други обемни файлове да се „складират“ в допълнителния хард диск. По този начин се постига едновременно скорост на зареждане и работа с програмите, както и наличие на достатъчен обем за съхранение на данни.

По-старите лаптопи имат възможност за замяна на твърдия диск само с SSD с SATA интерфейс. В масовия случай дисковете за лаптопи са 2.5-инчови, така че SATA SSD би бил най-подходящ. Ако ползваме по-съвременен лаптоп, то освен SATA той би трябвало да е снабден и с mSATA или M.2 интерфейс. SSD са по-бързи, по-безшумни, по-леки, по-пестеливи на енергия и по-не податливи на удари и пренасяне от обикновените HDD. Най-доброто което може да се случи на един компютър е да му се сложи SSD дори и да е топ машина.

Стремежът ни е максимално да се отговори на потребностите на клиентите. Предлагаме доказани, качествени и стабилни марки, тъй като държим да предложим на своите клиенти най-добрите продукти. Нашите специалисти са хора с дългогодишен опит и професионални познания. Това Ви гарантира надеждно и качествено обслужване!

Предлагаме иновативен и ефективен подход при всяка ситуация и коректност към клиента.

HARDGAMER.BG ВСИЧКИ ПРАВА ЗА ПАЗЕНИ! Използването на материали и текстове от сайта, включително копирането и преправянето им е забранено по силата на ЗАПСП и ЗАД на ЗАПСП.
"